Martijn ziet top tien klassering op het WK KZ in Le Mans door de vingers glippen

Le Mans (Frankrijk), 14 september 2015 – KNAF Talent First-karttalent Martijn van Leeuwen is in het Franse Le Mans bij de CIK-FIA International KZ2 Super Cup een fraaie top tien klassering misgelopen. Nadat de 17-jarige Nederlander al een kwalificatieheat op zijn naam had geschreven, leek de CRG Keijzer Racing-piloot in de finale op weg naar een topklassering. De Nederlander werd echter geraakt door een tegenstander en viel terug naar de laatste plaats. Een inhaalrace leverde uiteindelijk voor Van Leeuwen een 22ste positie op, een magere beloning voor een weekend waarin de KTF-rijder opnieuw zijn snelheid toonde. Nagenoeg hetzelfde overkwam Glenn van Berlo in de CIK-FIA Karting Academy Trophy. In de prefinale lag de pas 13-jarige karter op een zevende plaats toen hij werd aangereden en daarmee op slag kansloos was voor een topklassering in de finale. In de eindstrijd wist Van Berlo desondanks met een fraaie inhaalrace nog een dertiende plaats uit het vuur te slepen.

1442214884-van_leeuwen_lemans_3

De uit één wedstrijd bestaande CIK-FIA International KZ2 Super Cup was met 96 deelnemers extreem sterk bezet en dus wachtte KNAF Talent First-karttalent Martijn van Leeuwen een zware taak, zeker omdat de CRG Keijzer Racing-piloot altijd in de ‘automatenklasse’ (KF) uitkomt en Le Mans pas zijn derde wedstrijd met schakelkarts (KZ) was. De net 17 jaar geworden Van Leeuwen kende echter weinig aanpassingsproblemen en deed het in de vrije trainingen meer dan uitstekend. In de kwalificatie had het KTF-talent echter de pech dat hij in de langzaamste heat was ingedeeld, waardoor een derde tijd in zijn groep, een 24ste tijd algemeen opleverde. Het gat met de poleposition bedroeg echter slechts 0,368 seconden. In de bij zeer wisselende omstandigheden verreden kwalificatieheats, streed Van Leeuwen voor wat hij waard was en als achtste gestart, leverde dit een elfde, zevende, zesde en vijfde plaats op, met als hoogtepunt een overwinning in de bij stromende regen verreden tweede heat. Door deze uitslagen klasseerde de KTF-rijder zich in het 96 deelnemers tellende veld op een zeer opvallende achtste plaats voor de prefinales.

In zijn prefinale mocht Van Leeuwen vanaf de vierde startplaats vertrekken. Op de opdrogende baan kon de KTF-rijder door een iets te lage bandenspanning het tempo van de kop net niet bijhouden, moest een paar plaatsen prijsgeven, maar bleef strijden, waardoor hij in de laatste ronde weer een plekje kon winnen en als zevende de finish passeerde. Dat betekende een dertiende startplaats voor de finale, waarin Van Leeuwen eerst wat terugviel, maar in de zevende ronde op de twaalfde positie was aangeland, met uitzicht op een top tien klassering. In de achtste ronde ging het echter mis toen de CRG Keijzer Racing-piloot werd aangetikt en pas als 29ste zijn race kon vervolgen. Meer dan een 22ste plaats zat er voor Van Leeuwen daardoor niet meer in. Daarmee kreeg het KTF-talent niet de beloning waarop hij gezien zijn snelheid recht had. Ondanks deze pech keek Van Leeuwen, terecht, positief op het weekend terug: “Ondanks mijn beperkte ervaring in deze klasse ging het uitstekend. De snelheid was goed, het inhalen ging super en juist in de regen, waar ik wel een beetje tegenop zag, won ik een heat. Ook de finale ging goed, maar toen ik werd aangereden was een mooie klassering verkeken.”1442214918-van_leeuwen_lemans_1

Comments are closed.